2-3 adag elkészítéséhez (hogy másnak is jusson, mert finom :) , vagy, hogy vacsorára is maradjon)
Válassz egy szimpatikus poharat (2-2,5dl-es)!
Mérj ki egy pohár rizst, öntsd egy közepes lábasba 2 ek. olajjal, és közepes lángon kezdd el pirítani. (óvatosan, könnyen megég!)
Közben ugyanezzel a pohárral mérj ki 2 pohár vizet, és forrald fel.
Ha a rizs kezd "kifehéredni", jöhet rá a forróvíz (vigyázz, nagyon sistereg, gőzöl!)
Ekkor fűszerezem: vegeta, bors, kömény (szeretek bátran fűszerezni, de azért nem kell túlzásba esni), majd lefedem, és leveszem takarékra.
Időnként kevergetve addig főzöm így, amíg már csak kevés leve marad, akkor elzárom, és hagyom lefedve.
Jöhet a zöldség. Én nem ugrálok a répáért, ezért csak borsót, és kukoricát használok.
Egy kisebb lábasban olvasztok kevés margarint, erre jöhet a mirelit zöldség (tetszőleges mennyiség, én szeretem, ha jó sok van benne, kb 2/3 annyi, mint a kész rizs lett), majd lefedve, időnként kevergetve dinsztelem / kiolvasztom.
Ha kiolvadt kevés vizet öntök alá (max fél pohár), és kb 1-1,5 ek. cukrot szórok rá. (ettől a cukortól kellemes zsenge íze lesz a zöldségeknek, viszont innentől ügyelni kell a kevergetésre, mert a cukor lekapja)
Amikor teljesen megpuhult a borsó és a kukorica (nem baj, ha van még egy pici leve, de túl sok ne legyen azért), akkor jön az igazi titok.. :)
Rászórok 2 fokhagymakockát (nekem így jobban ízlik, mint igazi fokhagymával, vagy bármi mással, nagyon bevált!!)
Végül összekeverem a rizzsel, és kész is. ISTENI! Finom, és szerintem eléggé pénztárcakímélő.
Egyszer megveszed a hozzávalókat, és csomószor tudsz belőle enni.
Jó étvágyat! :)